De gevolgen van onverwerkte rouw op jonge leeftijd doordat de emoties en de aandacht voor de pijn van het verlies er niet mocht zijn

In mijn praktijk ontmoet ik de laatste tijd mensen die in hun jeugdjaren hun moeder  hebben verloren door overlijden na ernstige ziekte of door een tragisch ongeluk. Het jonge kind of de tiener komt in een enorme rollercoaster van gevoelens en emoties evenals de andere gezinsleden. Het (gezins)leven en de bijbehorende verantwoordelijkheden voor het gezin gaat gewoon  door inclusief alle huishoudelijke taken.

De ouder, de vader gaat dan vaak verder in de overlevingsstand en het verdriet en de pijn wordt weggestopt door machteloosheid.  Het kind gaat weer naar school, naar stage of werk en heeft het daar ook bijzonder moeilijk met het grote verlies.

Vaak wordt het kind niet gezien of gehoord in zijn of haar pijn omdat vader enorm worstelt met zijn eigen pijn en verdriet en de heftige emoties.

Nog moeilijker is het als vader een alcohol- of drugsverslaving heeft of narcistisch en of agressief is. Hij is dan niet in staat om er voor de kinderen met hun emoties en verdriet te zijn en voor hen te zorgen en om de huishouding draaiende te houden. He kind voelt zich verantwoordelijk voor broertjes en/of zusjes en is loyaal aan vader en neemt de plek van de moeder in. Ook omdat dit soms min of meer van hem of haar wordt verwacht.

Het kind valt in een groot gat en kan door de hardheid van alle dag niet rouwen, de emoties mogen er niet zijn en de lessen op school, de stage of werk en het leven gaat door. Het kind voelt zich erg eenzaam, niet begrepen en kan nergens terecht om de pijn en de emoties te uiten. Als in een roes en in overlevingsstand gaat het verder. Het verdriet en de gevoelens worden weggestopt. Er wordt thuis niet meer over gepraat.

Dit heeft gevolgen op latere leeftijd, tijdens de volwassenheid:

reacties en gedrag komen veelal  vanuit het gekwetste deel, bang om niet begrepen te worden of afgewezen te worden en voorkomen om die oude pijn weer te voelen.Emoties en pijn niet laten zien aan anderen en niet over je gevoelens praten. Aanpassen aan anderen ten koste van jezelf. In relaties vaak de ander voor jou laten beslissen en soms manipulatie van je partner toestaan. Boos worden als er weer over je grens wordt gegaan maar het ook laten gebeuren. Minderwaardige gevoelens, verlatingsangst, schuldgevoelens. Bang voor afwijzing en bang voor verlies.

Door alsnog te rouwen om het verlies en te verwerken kan je dit gekwetste deel helen. Je word je ervan bewust dat je vaak reageert vanuit die pijn. Door die bewustwording en door er met eigen liefde ernaar te kijken en  jezelf veel liefde te geven kan je jezelf helen waarbij je krachtiger en zekerder in het leven gaat staan en je jouw plaats en ruimte inneemt en niet meer over je heen laat lopen.

Ik kan je hierbij helpen door coaching en energetische behandeling door healing en reading.

Graag ontmoet ik je,

liefs Nel

 

 

 

Categorieën: Geen categorie